DSCF4327

Az egész országban gondot okoz a kiadósra fordult  esőzés.  Vannak olyan helyek ahol már házakat öntött el a bőre sikeredett csapadék. De úgy látszik ez alól kivételt képez  Szentannapuszta, ugyanis mintha ez a térség nem is kis országunkhoz tartozna. Az egykoron közkedvelt horgászvíz medre még mindíg jobban hasonlít egy kiégett legelőhöz mint egy tóhoz…

A  Szentannapusztai –víztározó  vagy más néven Ludas-tó, mint ahogy a nevéből is származtatható egykoron a 70-es években vadkacsaneveló terület volt, amelyet az állami gazdaság üzemeltetett. A környéken élő idősebb emberek elmondása alapján ez a terület  anno nagyobb népszerűségnek örvendett.  Annyira felkapott  hely volt hogy a szocialista Magyarország első embere Kádár János, és a népszerű szinész Bodrogi Gyula is vadászott itt.

Ma ennek a dicsfénynek csak kifakult árnyéka a Ludas-tó. A klímaváltozás itt sajnos nagyon  érezteti a hatását.

A tó teljes vízgyűjtőterületét homokos talaj  fedi. Súlyosbítja a helyzetet hogy  az idei tél közepén  kiolvadt homoktalaj még a  bőségesnek mondható  csapadékot  is elnyeli így .

A tavat körbe járva sajnos megállapítható hogy a Szentannapusztai víztározónak semmi vízutánpótlása nincsen. A Nyírlugos alól meginduló tápcsatornája amely a Lugosi részen még Lugosi érre hallgat, ami később Konyári kálóként folytatódik és végül annak egy mellékága folyik, illetve folyna be a tározóba teljesen száraz. Ha végig nézegetjük a Szentannán készült képeket láthatjuk hogy a tó egykori halárkaiban van csak kevéske víz amely a mederbe esett csapadék vizének összefolyása.

 

DSCF4324

Ahogy beérünk ez a tározó egykori területére ez a  kép fogad bennünket.

DSCF4325

DSCF4328

A zsilip és környéke.

DSCF4332

Keleti oldal.

 

DSCF4335

“in memorian”

 

DSCF4336

DSCF4337

Szemben az egykori halőrház helye.

DSCF4338

DSCF4341

DSCF4343

DSCF4344

DSCF4347

A nyugati oldal az erdő alja.

DSCF4349

DSCF4374

A teljesen száraz tápcsatorna

 

Az összes kép itt tekinthető meg.