DSCF4423

Vízügyi felmérő körjárásunkat folytatva ez alkalommal a Haláp – Bodzás – Fancsika-II  tó-együtteshez jutottunk el.  Már utunk elején jóleső érzés töltött el bennünket  a bőséggel csordogáló Guthi- ér láttán… De aztán volt itt minden. Aki azt hinné hogy unalmas egyhangú egy ilyen tájegység bejárása az nagyon téved. A mindíg megújulni képes madárfüttyre  ébredő   természet, és persze az ott különféle extrém kikapcsolódást kereső emberek  tartalmas látnivalót nyújtanak…

Halápon, Bodzáson régen jártunk már, így különösen nagy érdeklődéssel tekintettünk a túra elé. Mint tudjuk tavaly mind két tó teljesen kiszáradt. A Halápba volt valami kevéske víz de az inkább nevezhető  volt pocsolyának mint összefüggő vízrétegnek. A 2014-es  téli csapadék  erre sem  volt bőségesnek nevezhető.

A mostani túránk során viszont már biztosak voltunk benne hogy a sok idei eső  bőségesebb vízállással kényeztette el ezt a nagyszerű vadvízi helyet. Optimizmusunkat elsősorban arra építettük hogy a Halápot tápláló csatornarendszer jelentős része olyan fekete földes területekről  szállítja a vizet ahol a talaj kötöttebb formája miatt már  kisebb csapadék hatására is képződnek összefolyások. Ezekről a területekről most bőségesen folyik a víz a tó felé. Sőt, a Halápi-tó homokosabb vízgyűjtője felől, és a Hármashegyi-tóból is kiadós mennyiségű víz áramlik   a Haláp felé.

DSCF4424

DSCF4426

 

A Halápi-tó teljesen feltöltődött, amelynek a vadkacsa állomány is, és az újból megjelent hattyúk is  láthatóan nagyon örülnek. Sajnos halállományról nem beszélhetünk a tavon, ugyanis az  mostanában évente, de legutoljára tavaly  is teljesen kiszáradt.

DSCF4428

DSCF4430

DSCF4432

DSCF4433

Bejárásunkat a Bodzás tó irányába folytattuk. Azt viszont nem mertük bevállalni hogy innen egyenesen földúton közelítsük meg, mert a frissen esett eső, és a földutak mélyedéseiben meghúzódó feketeföldes kottyanók már a Halápig eljutva is félelemérzetet keltettek bennünk. Ezért úgy gondoltuk hogy a Vámospércsi kövesútra visszafordulva, a Fancsika-II felől közelítjük meg a Bodzás –tavat.

A Fancsika-II végére befordulva igazi látványosság fogadott bennünket. A  tóból kifolyó Kati-ér medre ihlette meg az extrém terepviszonyokat kedvelő Nívás társaságot.

DSCF4435

DSCF4436

DSCF4438

 

A Fancsika-II-es  láthatóan telik vízzel, de még mindíg legalább 1 méternyi  hiányzik a medréből.

DSCF4440

DSCF4442

DSCF4443

A II-es tóba a víz a Kati-ér felől folyik.

Elmentük és megnéztük vajon milyen a vízállás a Kati-ér zsilipjénél.

DSCF4463

 

DSCF4465

A Kati-érből méltóságteljesen ömlik a víz a Fancsikai-tavak irányába, ami előtt még összeömlik a vize a  szintén vízzel telt Cserés csatornával. A Fancsikák előtt ketté váló Kati-ér  már olyan víztömeggel rendelkezik hogyha szerényen is de már vizet visz a Panoráma út alatti árkon keresztül az I-es tározóba is.

A Kati-ér bővebb vizű árka amely a II-es tó irányába folyik,  ott nyitott zsilipen keresztül folyik a II-es tóba.

DSCF4460

DSCF4461

Itt folyik be a víz a II-esbe. A képen látható hogy a tározó ezen része, illetve nyugodtan mondhatom hogy jó kétharmada úgy el van gazosodva hogy még a befolyó víz mozgását is gátolja. Olyan szinten felgazosodott a tó északi része hogy mint egy természetes gát állja el a beáramló víz útját.      Hogy kinek feladata lett volna most télen az  elvadul tómedrek karbantartása az már valóban nem nyomon követhető mert az illetékes kezelők csak egymásra mutogatnak. Ez elég furcsa !!

Tovább folytatva utunkat, a Fancsika-II-est mögöttünk hagyva a Bodzás-Fancsika összekötő-csatorna töltésén haladtunk tovább.

DSCF4459

DSCF4444

DSCF4446

A Bodzás-tó mellett lévő Zsiliprendszert megpillantva már látható volt hogy itt nem annyira rózsás a helyzet mint a  vízfolyás szerint előbb lévő Halápi-tavon. Máskor ilyenkor bővebb vízállású időszakban folyni, dübörögni  szokott a Halápi-zsiliprendszer.

DSCF4452

DSCF4458

A Zsilipből Fancsika felé folyik tovább a víz.

 

DSCF4447

A Bodzás-tó látképe.

DSCF4449

DSCF4450

A tó medréből a Bodzás zsilipje.

DSCF4455

A Bodzásból  jelenleg még ki van zárva a víz, Sem a Bodzás-érből , sem a Guthi-érből nem kap vizet.  A Halápi-tóból jelenleg még a Mézeshegy irányába irányítják a víztömeget.

DSCF4457

Így a túra végén ha egy kis összegzést szeretnénk készíteni akkor megállapíhatjuk, hogy a vízhelyzet kezd kielégítővé válni az erdőspusztákon. Amikor ez a cikk is íródik jelenleg is aktívan esik az eső, ami azt sejteti hogy a még feltöltetlen tavaknak is van esélye hogy megteljenek. Az erdőspusztai tavak kezdik visszanyerni azt a képüket amelyekhez mi túrázók, természetjárók, horgászok hosszú ideje hozzászoktunk. Viszont a másik oldalon, már ha a megszokott képről beszélünk azt is meg kell hogy említsük, hogy kezd az is megszokott képpé válni hogy elhanyagolt gazosak a tavak. Vannak olyan tározók amelyekben már azt sem tudjuk hogy honnan kezdődik a tó, és hogy hol végződik a part. Hiába a gondozott uniós pénzekből létrehozott táblapark, a szépen kialakított pihenőszigetek, felújított kilátó, a gondozatlan elmocsarasodott víztározók illúzió romboló hatást gyakorolnak az egész tájegységre vonatkoztatva.

Az összes kép: