IMG_20160320_102230

A “Százholdas kilátó” névvel felvértezett turisztikai létesítmény Hajdúsámson és Nyírmártonfalva között félúton található. Ez az építmény is az előző testvéreihez hasonlóan annak a projektnek a szülötte amely magán személyek részére 24 m forintos pénzösszegből magántulajdonú, de közcélú turisztikai létesítmény kialakítását  tette lehetővé….  Fényképek és némi útba igazítás azok számára akik bevállalják ennek a nem könnyű feltalálási hellyel rendelkező építménynek a becserkészését…

Az építményt mint már mondtam Nyírmártonfalva és Hajdúsámson között egy földúton közelíthetjük meg. A kilátó elvileg, és a pályázati kiírás alapján közcélú lenne, ami azt jelenti hogy megközelítése is egyértelműen irányított, mindenki számára közérthető kellene lenni. Ennek ellenére a létesítmény egy tölgyes ültetvény közepén elzárt helyen, egy csupasz homokdomb tetején lett kialakítva. A kilátóhoz út vagy ösvény nem vezet fel, így mindenkinek a szabad fantáziájára van bízva hogy milyen irányból, és milyen úton közelíti meg a “projektet”.

DSCF4487

DSCF4485

DSCF4467

DSCF4468

DSCF4469

DSCF4472

DSCF4473

DSCF4475

DSCF4476

A fenti két képen is látható hogy a tavalyi átadás óta itt nem sok minden történt. Sőt hogy pontosan fogalmazzak az üzemeltető még arra is lusta volt hogy az átadás óta eltelt egy év alatt a szemetet elpakolja…Hogy vajon miért?… Valószinűleg gondolja ezt a helyet annyira eldugottnak ami alapján nem  vár ide jelentős turistaforgalmat. Vagy hogy őszinték legyünk, a rengeteg körbe-körbe kerítés láttán valószínűleg nem is ezért építette.

A kilátó mellet tanösvény nem található. A mellette kialakított néhány pad, egyetlenegy szűkszavú ismertetőtábla  és asztal minősége még a leghitványabb “csöves” kerti budi minőségét sem éri el.

Ezen képek láttán bizony bevallom kissé elbátortalanodtam amikor a kilátó megmászására került a sor. De egy életem egy halálom úgy voltam bepróbálom ennek az elég kétes állagú létesítménynek a megmászását.

DSCF4479

DSCF4478

DSCF4482

DSCF4477

Végül is sikerült egészségben lejutni a kilátóról. Igaz a talpdeszkák ropogtak a lábam alatt, és a karfák deszkáinak kiálló szilánkjaira is nagyon oda kellett hogy figyeljek, de a látvány megérte a torturát. A kilátó az előzetes ijedelmek ellenére biztonságosnak bizonyult.

Ha az előzőekben felkeresett kilátók  minőségük ismeretében a  létesítmény egészét osztályozni kellene akkor bevallom a legnagyobb jószívűséggel is egy harmat gyenge 2-est lehetne adni ezért a nem igazán turista csalogató”közcélú” projektért. Főleg annak ismeretében hogy ez egy 24 millió forintos beruházás volt.

Ezen negatív élmények után bevallom először arra gondoltam hogy így az írásom végén senkinek nem fogom ajánlani ennek a helyileg  nagyon nehezen megközelíthető, hitvány építészeti kivitelezéssel megvalósított a 24 milliós költségvetés kb. hatodából kivitelezett “alibi” kilátó felkeresését, de meggondoltam magam. Aki erre jár igenis nézze meg, ugyanis nagyon szép erdőspusztai tájon haladva lehet megközelíteni, és a körbezárt terület mellett régi rom- tanyákat is fellelhet az éber látogató.

IMG_20160320_102230

 

Térkép képe