DSCF4375

A Ludas-tavi kilátó Szentannapusztán, Debrecentől  keleti irányban haladva a 48 as főúton, majd bal oldalra térve, a várostól  26-km-re található. Erdős nyír-lápos környezetben, mai elnevezésével a Szentannapusztai- víztározó mellett található. A víztározó sajnos már 2 éve teljesen száraz, de mint jellegzetes nyírségi táj így is szép képet mutat a 16 m magas kilátó tetejéről..

Ez a kilátó is annak a 2015. évi projektnek a “terméke” amely hazánkban több mint 170 hasonszőrű kilátó építését támogatta. Mint már a sorozatunk előző részeiben látható volt ennek  darabonként a 24 milliós projektnek  szebb, tanösvénnyel igényes kialakítású impozáns  darabjai, és voltak elnagyolt, kifejezetten csak a támogatás megszerzésére épített úgynevezett “alibi” létesítmények is . Hogy kinek melyik hogy tetszik?.. Szerintem érdemes mindegyik létesítményt felkeresni. Ezek a kilátók amelyek az  oldalunkon bemutatásra kerülnek mind Debrecen város környékén az Erdőspusztán találhatóak, tehát egy kellemes vasárnap délutáni kirándulás alkalmával is felkereshetőek.

DSCF4359

DSCF4360

DSCF4361

DSCF4362

DSCF4363

DSCF4365

DSCF4366

DSCF4367

DSCF4368

DSCF4370

DSCF4371

DSCF4372

Ha a kilátóról és az egész létesítmény által nyújtott  turisztikai élményről szeretnénk ejteni pár szót, akkor azt mondhatjuk hogy  viszonylag igényesen megépített kilátóról beszélhetünk. Igaz a tanösvényt itt is lespórolták, pedig hát azért valljuk be, a Szentannapusztai víztározó mellett azért lehetett volna miről beszélni!

A kilátó melletti padok asztalok szépen le vannak csiszolva, tehát nem kell attól félni hogy szilánk megy az óvatlanul lecsüccsenő túrázó hátsófelébe. A feljáró a kilátóhoz földbe fektetett fatörzsekből  áll amely mint lépcső funkcionál, amelyet két oldalt örökzöldek határolnak. A táj nagyon szép, egyik oldalról a Szentannapusztai ( Ludas-tó ) víztározó, igaz kiszáradt a medre, de mint terület nagyon vonzó látvány. A másik oldalon pedig egy akácerdő amely  májusban az akácvirágzás idején biztosít majd felejthetetlen élményt. A területre könnyű eljutni, ugyanis a 48-as főútról Szentannára bejutva, onnan jó minőségű földúton 1-2km után elérhető a kilátó.

Ha osztályoznám a létesítményt, mindezen körülmények figyelembe vételével egy jó erős 3-ast kapna tőlem.

Ajánlom megtekintésre, egy kellemes látványt nyújtó turisztikai pont.