DSCF4577

Akik a múlt héten jártak keltek a Fancsikai-tavak környékén azok biztosan észrevették hogy a II-es tó zsilip felőli oldalán elkezdték vágni az igen csak elburjánzott vízinövényeket. Nádat sást, és egy sárga virágú növényt amely már szinte az egész tavat betakarta. Erről az eseményről mi is tudósítottuk olvasóinkat, amely bejegyzést nagyon sokan láttak, és ők több kérdést is megfogalmaztak. Ebben a témában felkerestük a Hajdú Bihar Megyei Horgászszövetséget akik azt az információt adták hogy tudnak a takarításról, de  a Tivizig végzi a meder tisztítást, ,  bennünket tájékoztatni ők  tudnak ebben  a témában. Ezért úgy döntöttünk hogy megkeressük kérdésünkkel a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóságot ahonnan a mai napon az alábbi felvilágosítást kaptuk…

Még azt megjegyezném hogy a legtöbb olvasót akik kérdéseket fogalmaztak meg felénk, azokat  az érdekelte, hogy miért állt meg a munka 2 nap után, illetve mely tavak vannak még bevonva ebbe a munkafolyamatba?

 

A Kérdéseinkre a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóságtól az alábbi információkat kaptuk.

 

Tisztelt Harangozó Ferenc Úr!

2016. április 27-én érkezett E-mailjére válaszolva, az alábbi tájékoztatást adjuk:

Az elmúlt napokban az Erdóspusztai tározók feltöltódését elósegítve Truxor munkagéppel nádsáv kivágására, eltávolítására került sor a Fancsika II. és Bodzás tározók területén. A munkagép —l m vízállás esetén tud biztonságosan dolgozni.

A nádsáv kivágását, eltávolítását a Fancsika I és Halápi tározókon is tervezzük, de ehhez az elózóekben említett vízállás szükséges.

Debrecen, 2016. április 29.”

 

Hogy az említett mértékű vízállás meg lesz -e ezeken a tavakon  hogy folytathassák a munkát, igy a tavasz  múlásával  erősen kétséges. Bár az utóbbi napok esőzései némi reménnyel kecsegtethetnek….

Köszönjük a tájékoztatást  Bara Sándor  igazgató úrnak.