dscf4568

Igazából mostanság nem sok minden történt  az erdőspusztai tavakat illetően. Az idei év esős mivoltának köszönhetően a legtöbb tóban, nagyobb patakokban van víz, de a tavalyi évben végbe ment tó kiszáradási folyamatnak köszönhetően oly mértékben elgazosodtak hogy halasításra, horgászatra alkalmatlanná váltak. Kora tavasszal némi reménysugárként kecsegtetett hogy a TIVIZIG neki kezdett kitisztítani a Fancsika-II-es Létai-út felőli oldalát,és azt is megigérték hogy ezt kiterjesztik a többi erdőspusztai tóra. Ez sajnos  roppant hamar abba maradt. Most egy újabb remény arra hogy megtisztulnak végre Erdőspuszta tavai…

Bizakodásra okot a dr. Veres Ferenccel történő legutóbbi beszélgetésünk adott, amikor is az elnök elmondta hogy a napokban megkereste egy vállalkozó, aki vállalná hogy a Fancsika mindhárom tavát, a Bodzást, és a Halápot is kikotorná. Az említett vállalkozásnak ( amely egy útépítő cég) a tavak medréből kikotort üledék a munkájukhoz szükséges alapanyagként szolgálna amelyet felhasználnak.

A munkát felvállaló cég az említett tavakon kitakarítaná a medrekben elburjánzott fákat, bokrokat, illetve a tavak medrét 1 méterrel megmélyítené.

Ez nagyon jó hír ugyanis  az erdőspusztai tavak haldoklásának okainak felszámolásában nagy előre lépés lenne ez a művelet.

A medertakarítási művelet megkezdéséhez különféle szakhatósági engedélyeket kell beszerezni- mondta el Veres Ferenc . Ez nem egyszerú feladat, ( főleg a Magyar bürokratikus ügyintézés gyorsaságát figyelembe véve- szerk.) Mindenesetre a Hajdú-Bihar Megyei Horgászszövetség teljes mértékben támogatja ezt a törekvést, és az engedélyezésben érintett szakhatóságoknál  hangoztatja ennek a munkának a fontosságát, és a munkák mielőbbi megkezdésének szükségességét.

dscf4559_thumb

A CIVAQUÁ-ról, vagyis az Erdőspusztai tavak élővízzel való ellátásáról sajnos nem tudott új információkkal ellátni az elnök, amely valószínüleg azt jelenti hogy a városnál  továbbra is “jegelve” van a másik legfontosabb  a tájegységet érintő segítség, a biztos vízellátás..

Kérdésünkre miszerint milyen új információk vannak az erdőspusztai tavak idén lejáró, és a  jövő év áprilisában újra induló bérleti időszakának megpályázásáról, azt a választ kaptuk hogy következő időszakra ( 2017 április 1-tól ) a Hajdú Bihar Megyei Horgászszövetség több erdőspusztai tó horgászati kezelésére  is benyújtja igényét. Úgy mint a Fancsika-I-II-III. Haláp, Bodzás, és egy újdonság, hogy a Hármashegyi-tó is felkerül a helyi MOHOSZ palettájára.