89615596

Elérkeztünk a 2017-es évhez amely egy újabb fordulópont  az állami tulajdonú erdőspusztai tavakat illetően.  Ez az év azért különleges mert ebben az évben dől el majdcsak egy tucat tó sorsa, amely újabb 10-15 évre határozza meg a térség sorsát. Köztudott hogy 2017 március 31. a dátuma több erdőspusztai víztározó üzemeltetési szerződésének  lejártának. Ezekről a változásokról és az erdőspusztai tavakat érintő  más fontos kérdésekről érdeklődtünk Cserepes Ernőnél a Hajdú-Bihar Megyei Horgászszövetség ügyvezető elnökénél.

Az elmúlt időszakban több találgatás, pletyka, és más hivatalos helyekről is megjelent hamis információk is tovább ködösítettek ebben a témában, így azt gondoltuk hogy a nevezetes dátumhoz közeledve ( március 31) végre tisztavizet kellene önteni a pohárba. Ezért kerestük meg  a napokban Cserepes urat aki egy összefogott korrekt tájékoztatót adott a témában portálunknak. Elsősorban a Fancsikai-tavakat, Vekeri-tavat, Mézeshegyi-tavakat, Hármashegyi-tavat, és a Haláp-Bodzást érintő információkról érdeklődtünk, de megkérdeztük azt is van-e valami friss hír a már régóta várt, és beigért CIVAQUA-tervről.

A tavak bérleti jogának változásáról, és közeli jövőjükről Cserepes Imre a következőket mondta:

Az erdőspusztai- tavak közül a Horgász-szövetségnek a Fancsika tórendszerre és a Haláp-Bodzásra van felügyeleti joga. Ezek a tavak állami tulajdonban vannak. A Fancsika tavai közül  horgászati hasznosításra már jó ideje csak az I-es, és a II-es tározó volt alkalmas.    A 2015-ben bekövetkezet természeti katasztrófa, a terület teljes kiszáradása ezt a két tavat és  halállományát is megsemmisítette.. Sajnos az azóta eltelt időben semmi olyan pozitív változás nem történt ezen tavak életében  amelyek lehetővé tennék a horgászati tevékenység újbóli gyakorlását. Jelen pillanatban igaz hogy némi víz található a tározók medrében , de a kiszáradt tómederből kinőtt nagy mennyiségű fa és gyomnövényzet teljes mértékben tönkre tette a tómedreket.   Horgászatra alkalmatlanok.   

A terület gazdája az állam, a vízkezelő a Tivizig, a Horgászszövetség csak horgászati kezelést érvényesít ezeken a vizeken, így nem tud beavatkozni a mederkarbantartásba mert ez a Tivizig-nek lenne a feladata. Már  jeleztük a vízügyi hatóság felé hogy ilyen elgazlott medrű tavakban nem tudunk horgásztatást, halasítást végezni, így kértük tőlük hogy takarítsák ki a tavakat.

A Tivizig irányelvei másak ebben a témában. ugyanis számukra nem a horgászati szempontok a mérvadóak, hanem a vízügyi, víztározói kapacitások megléte. A vízügyi hatóság véleménye alapján  az ők által állított követelményeknek még megfelelnek a Fancsikai, és Haláp-Bodzás tározók.    Volt szó arról is hogy kotrás történik néhány tározónál, de a Tivizig aggályosnak tartotta ezt a beavatkozást. Véleményük szerint egy ilyen munkafolyamat esetén esély van rá hogy a  talajvíz összevegyülhet a földalatti rétegvizekkel, emiatt elszennyezi azt. Tehát egy mélyebb mederkotrás megint csak nem működő megoldás. Mivel egy ilyen döntés több hatóság egybehangzó megegyezését kell hogy megelőzze nem egyszerű közös nevezőre jutni. Nagyon kevés esély van a Fancsikai-tavak közeljövőbéli rehabilitációjára.

Az idei pályáztatási kiírásba a Fancsikai és Haláp-Bodzás tavakat kritikán aluli állapotuk  miatt nem veszik be. Marad minden a régiben.

dscf0314_thumb

Haláp-Bodzás: Állami tulajdonú víztározók a Horgász Szövetség kezelésében. Valójában kiszolgáló, amolyan belvíztározók a Fancsikai-tavak  és a Vekeri-tó vízellátására. Vízállásuk teljesen szeszélyes karbantartást még annyit sem kaptak az elmúlt időkben mint a Fancsikai-tavak.

10

Vekeri-tó: Az erdőspuszták legrégebbi tava amely elkészítését 1974-ben kezdték. Az Erdőspuszták V.I.P. tava, amely a turisztikai célzatú hasznosítás mögött csak másodsorban volt horgászvíz. Jelenleg nincs magán üzemeltetője, a tó területének tulajdonosa a NYÍRERDŐ.              

Ennek a pihenőközpontnak a területi birtoklása elég érdekes, ugyanis a tó területe a NYÍRERDŐ-é, a környező pihenőpark pedig Debrecen város tulajdona. A továbbiakban az ők egyessége, illetve megállapodásuk eredménye fogja előre vetíteni a Vekeri-tó jövőjét, kiválasztani a következő bérlőt. A Horgászszövetségnek nincs köze a tó üzemeltetéséhez.

dscf1976

Mézeshegyi-tó: A három tóból álló egykori horgászparadicsomból már csak egy tó horgászható. Ezeket a tavakat is sújtja  a visszatérő kiszáradás. Az elmúlt évig a Zöld- arany horgászegyesület üzemeltette ezeket a tavakat, de ebben az évben újra bérlőre vár. A tómedrek és a környező területek üzemeltetője a NYÍRERDŐ, AKI SAJÁT BERKEKEN BELÜL DÖNTHETI MAJD EL HOGY KI LESZ AZ ÚJ ÜZEMELTETŐ.

dscf2366_thumb

Hármashegyi-tó: Ennek a tónak elég érdekes az esete.  Teljes mértékben NYÍRERDŐ  tulajdon,  2004-ben kötődött az üzemeltetési szerződése, amely még a mai napon is fennáll a Rebeca bt vel. A 15 éves bérleti szerződés 2019 március 31.-én zárul le. További sorsáról a NYÍRERDÓ hivatott majd dönteni.

152-300x200

A CIVAQUA tervről:Ez a beruházás lenne hivatott a vízhiányba szenvedő erdőspusztai tavak feltámasztására. Ez a program hozott volna vizet a térségbe amely élő vízzel pótolná  a környék vízhiányát. A CIVAQUA program néven elhíresült beruházás viszont az 1980-as elkészülte óta csak terv, és  az nagy valószínűséggel sajnos az is marad. Ennek oka kettős.

A még jó  néhány évvel ezelőtti megvalósítási költség,  15 milliárd forint volt, rövid idő alatt ez felszaladt 20 milliárdra. Ugyanezt a költséget ma pedig már 30 milliárd forint közelében taksálják. Ez az egyik baj.  A másik, még   az esetleges megvalósultság esetén is  a képződő üzemeltetési költség. Azt tudni kell hogy az élővizet szolgáltató csatorna Keleti-főcsatorna felőli végétől az Erdőspusztákig két nagy emelkedőt is le  kell küzdeni, amelyekhez komoly átemelőművek kellenek. Ezeknek a műtárgyaknak az üzemeltetése folyamatos használat esetén hatalmas összeget emészt fel amelynek forrása megint csak bizonytalan számomra. Sajnos nem sok olyan jelet látni így a tervek elkészülte után 37 évvel sem, ami arra utalna hogy ez a program  közeljövőben megvalósulna.

 

KÖSZÖNJÜK AZ INFORMÁCIÓKAT CSEREPES ERNŐNEK.