DSCF4716

Az újonnan épült erdőspusztai kilátókat bemutató sorozatunk 11. kilátójához értünk. Ez a létesítmény a “ Répalaposi-kilátó” névre hallgat, amely az alföldi kéktúra útvonal  közelében található Vámospércs, és Nyírmártonfalva között…

Megközelítése Vámospércsről Nyírmártonfalva felé haladva a 4905 ös úton  balra, a szenyvíztelep előtti lejárón a kéktúra útvonalon lehetséges.  Erre a földútra lekanyarodva  kb. 2 km haladás után jobb oldalt egy mellékútra letérve pillanthatjuk meg a Répalaposi –kilátót. A kilátó egy dombtetőre épült, amely lehet kissé megtévesztő mivel “Répalaposi” kilátóról beszélünk, de ez egy tájegységnek a neve.  A terület a Halápi erdő rengetegeihez tartozik amely dombokkal és völgyekkel tarkított.

Maga a létesítmény  ugyanahhoz a 24 milliós kilátó építési  projekthez tartozik mint a már előzőekben bemutatott 10 erdőspusztai kilátó. Ha a területet és a létesítmény szeretném jellemezni akkor a következőket mondhatnám..

A kilátó egy dombtetőn található amelynek a tetejéről  lenézve jól látható a jellegzetes dél-nyírségi táj, akácerdőkkel, nyárfásokkal,  élő és romtanyákkal fűszerezett területe. Kilátás szempontjából jónak mondható, még nem nőtték túl a környékbeli fák. Szép panoráma tárul a felső szintről távolba néző számára.

Ha a kilátó szerkezetét, kialakítását, esztétikáját  jellemezném csak csupa jót mondhatok a Répalaposi  “messzire nézőről”. Szerkezete igényesen kivitelezett, stabil vázú, nem halálfélelemmel kezdi megmászni a látogató. A korlátok csiszoltak, kifejezetten esztétikusnak mondhatóak, lazúrral festettek. Nem recseg, nem nyiszorog. Ez egy olyan kilátó ahol a kivitelező tulajdonos  nem spórolt a 24 milliós költségvetésből.

Amivel viszont spórolt,  az a kilátóhoz tartozó erdei tanösvény. A már az előzőekben említett költségvetésből  csak 4 pihenőpadra futotta, ami nem rossz, de szerintem ennyi pénzből többre is telhetett volna.

Mindezek figyelembevételével egy nagyon jó szerkezetű, és szép kilátót láthatunk amely már nem érdemelt meg egy a pályázati kiírásban meghatározott és a területet bemutató tanösvényt. 

Most pedig a hely osztályzása: Egy 1-5-ig skálán   4-est adok ennek az erdőspusztai kilátónak, a tanösvény, tűzrakóhely és szemétgyüjtő alkalmatosság hiánya miatt.

A Répalaposi-kilátót  ajánlom felkeresésre.

Térkép képe

DSCF4702

DSCF4709

DSCF4713

DSCF4715

DSCF4708

DSCF4707

DSCF4703

DSCF4706

DSCF4704

DSCF4705