firemap_large2

A földművelésügyi miniszter március 3-án átmeneti időre, általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el az erdőkben, a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve parlag és gazégetést is.

Magyarország erdeiben számos helyen fokozott tűzveszély alakult ki az erősödő nappali felmelegedés, valamint a szeles és csapadékmentes időjárásnak köszönhetően, ezért a földművelésügyi miniszter az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre, március 3-tól átmeneti időszakra vonatkozóan általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

A Földművelésügyi Minisztérium arra kéri az erdőben kirándulókat, a mezőgazdasági területeken dolgozókat, valamint a közúton és vasúton utazókat, hogy az erdőtüzek megelőzése érdekében járjanak el körültekintően, égő cigarettát ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható.

Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

“Azokon a településeken, ahol az önkormányzat nem rendelkezik saját hatáskörben a tűzgyújtással kapcsolatos szabályokról, ott a szabadtéri tűzgyújtás tiltott, ez azt jelenti, hogy az avarégetés nem megengedett ezen települések belterületén. Viszont a kialakított főzőhelyeken, felügyelet mellett, a továbbiakban is lehet bográcsozni. Azon településeken, ahol az önkormányzati rendelet a tűzgyújtást és égetést szabályozza, ott az önkormányzati rendelet az irányadó.”

Mivel büntethető aki megszegi a szabályokat?

“Ha valaki tüzet rak és azt őrizetlenül hagyja, majd áthordja a szél az égő pernyét a szomszéd telkére és az kigyullad, akkor ezért akár 200 ezer forintos bírságot lehet kapni.

Jó ha ismerik az állampolgárok milyen tűzvédelmi szabálysértést követhetnek el, és azokért milyen „retorzióval” kell számolniuk.

Aki engedély nélküli időszakban például avart éget, rá – többek között – tűzvédelmi bírság vár, melynek mértékét a 259/2011-es kormányrendelet határozza meg. E rendelet értelmében, ha valaki a tűzvédelmi szabály megszegése miatt tüzet idézett elő és az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges 100 ezer forinttól 3 millióig szóródhat a büntetés összege.”