DSCF4753

Ligetalján a dél-nyírségi tájegységben épült a most bemutatásra kerülő kilátó. A létesítmény Nyíradony vonzáskörzetében Külső-Guthon található valószínűleg innen kapta a “Guthi-kilátó” elnevezést is.Megközelítése a Nyíradonyt Nyíracsáddal összekötő kövesútról a legegyszerűbb…

Erről az útról a Kis vadászház, vagy ahogy mostanában hívják, “Krajcárhegyi-pihenőközpont” felé kell letérni amely úton egyenesen haladva a baloldalt majd megtalálható hűtőházig kell haladni. A hűtőházzal szemben kell letérni a kövesútról az almás bejáróján amely út kb. 2 km megtétele  után a Szilágyi tanyán éri el a Guthi-kilátót.

DSCF4750

Az építményt 2015-ben Szilágyi Mihály építette uniós támogatásból. A terület ritkán járt csendes részen található ahol a nyírségi almáskertek a Külső-Guthi erdőségekkel találkoznak.

DSCF4752

DSCF4754

DSCF4765

DSCF4767

A többi hasonló jellegű kilátóval ellentétben ez a kilátó olyan helyen épült ahol valóban van panoráma.Ha jobbra ha balra tekintünk itt van mit nézi.

DSCF4769

DSCF4764

DSCF4755

DSCF4756

DSCF4758

DSCF4759

DSCF4761

DSCF4760

DSCF4770

DSCF4771

Térkép képe

A Guthi-kilátó is ahhoz az országos kilátó építési projekthez tartozik mint a sorozatunkban  bemutatott többi testvére.

Ha röviden értékelni szeretném a látottakat azt tudnám mondani hogy azért itt is voltak jócskán hiányosságok. Többek között a bemutató táblán megemlített tanösvény valahogy itt is lemaradt a projektből. De legalább akkor nem írták volna  rá!

A kilátó elemei csiszoltak, elemei csavarozottak. Igaz van ahol már egy két léc megbomlott, de öszképében biztonságosnak tekinthető. Le van festve, dekorativnak mondható. Kint jártunkkor térdig érő gaz fogadott bennünket amiről arra következtetünk hogy túlzott törődés  nem tapasztalható a 24 milliós beruházás megteremtője részéről. De kárpótolt bennünket a páratlan panoráma, és a friss Guthi levegő.

Ha a már megszokott egytől ötig skálán a Guthi kilátót  értékelni szeretném, egy jó erős 3-ast kapna tölem.

Ajánlom megtekintésre!