dscf4563_thumb

Sokan kérdezték mostanság tőlünk hogy mit tudunk a Fancsikáról, Halápról?  Az utóbbi évben van víz bennük. Lehet e horgászni, van e hal ezekbe a vizekbe? Azt hallani hogy horgászati tilalom vonatkozik ezekre a tavakra, de semmi biztosat nem tudtunk a 2017-es évet ílletően ezért megkérdeztük Cserepes Ernőt a Horgászszövetség ügyvezető elnökét.

dscf4559_thumb

Több helyről több horgásztól is hallottuk az utóbbi időben hogy ezeken a vízeken  kárászt, és csukát is zsákmányolnak a felelőségre vonást is megkockáztató horgászok. Eddig az ideig nem lehetett pecázni ezeken a tavakon ugyanis a Horgászszövetség horgászati tilalma volt érvényben.

 

Cserepes úr a következő információkat osztotta meg ezekkel a vizekkel kapcsolatban.

A közelmúltban a Hajdú-Bihar megyei Horgászszövetség  kérvényezte az illetékes hatóságnál hogy  a hatóság szüntesse meg a Horgászszövetség felügyeletét a Fancsikai-tavak és a Haláp Bodzás tavak felett. Ennek oka ezeknek a tározóknak  a kritikussá vált vízügyi állapota és elvadult felgazlott medre.Ilyen tavakban  ahol augusztusra szinte teljesen eltünik a víz nem lehet tervszerűen halgazdálkodást folytatni.  Ami még elszomorítóbb hogy belátható időn belül ebben a témában ezeknél a tározóknál  nem igérkezik változás, még remény sincs rá hogy akár a vízproblémát akár az elvadult tómedrek állapotát rendeznék.

dscf2951_thumb

Ebből a leminősítésből  kifolyólag a Fancsikai-tavak, illetve a Haláp Bodzás tározók más vízügyi minősítésbe kerültek, nem felügyeli ezeket a vizeket a továbbiakban  Horgászszövetség, tehát mint  állami tulajdonú víztározók, horgászatilag mint “vadvíz” tekintendőek. Ép ezért más szabályok is  érvényesek ezentúl ezekre a vizekre. Horgászni lehet bennük, amelynek alapfeltétele az állami horgászjegy megléte, és személyigazolvány párosítása. Tehát horgászni lehet ezekben a vizekben 2 bottal és maximum szerelékenként 3 horoggal. A fogott halak birtoklására, elvitelére is más szabályok vonatkoznak, ugyanis ezekből a vizekből csak a tájidegen nem öshonos halfajok vihetők el, tarthatók meg ( törpeharcsa, naphal, ahol van busa , amur, stb.)

Az esetlegesen megakasztott öshonos halakat vissza kell ereszteni a vízbe. ( kárász, keszeg, csuka, harcsa, ponty, stb. )

A horgászat ellenörzésére a rendörség, mezőör, vadőr jogosult.

Tehát a Fancsikai-tavakon, és a Haláp-Bodzás tározókon a továbbiakban az országos horgászrend vadvizekre vonatkozó szabályzata érvényes.

dscf2952

Köszönjük az információkat Cserepes Ernőnek!

 

Nekem  a szerkesztőnek  mint ezeknek a soroknak a “papirra vetőének” hogy  mi a véleményem az új helyzettel kapcsolatban?!

A Fancsikákról és “kis testvéreiről” már az utolsó gondviselő is lemondott. Már a MOHOSZ-nak is csak nyűg volt a nyakán. A 70-es és a 80-as évek aranykora után amikor még “Kánaán” uralkodott ezeken a vizeken,  jött egy szűkösebb 90-es évek amikor először száradtak ki ezek a tavak. Igazán először ekkor találkoztunk a város közönyével  a fellépő problémával kapcsolatban. Addig minden hivatalnak  jók, és szépek voltak a Fancsikai-tavak míg szerte az országból pihenni horgászni, kirándulni érkeztek ide az emberek, de mihelyt segítségre lett volna szüksége a területnek rögtön hátat fordítottak. De a nagy természet nem fordított hátat és a 90-es évek közepére ismét feltöltötte vízzel ezeket a tavakat.

A 2000-es évek vízbőséggel köszöntöttek az erdőspusztákra, sok nagyszerű évre emlékezünk vissza ebből az időkből. De ami közös volt 90-es és a 2000-es éveket illetően, az az alapprobléma megoldásának  további elodázása, a vízutánpótlás kivitelezése.

A 2010 es évek ismét egy sötét korszaka ezeknek a tavaknak. Egyre gyakoribbá váló kiszáradások, rendszeressé váló halpusztulások.

Most ismét egy önálló ciklus következik  a Fancsika történelmében ugyanis nem mint jóléti víztározó hanem mint egy kubik gödör, vagy út széli árok  szintjén funkcionál tovább.Amely valószinűleg minőségileg nagy romlást nem hoz állagában, mert valljuk be , ennél lejjebb már egy falu végi vályogvető gödröt sem hagynak pusztulni a cigánysor mellett.

Hogy ez a változás amely most kezdődött majd mit fog hozni, vagy hogy 10 év múlva lesz-e egyáltalán Fancsikai-tómeder ennek e kérdésnek a megválaszolására egyre pesszimistább jelek mutatkoznak.