DSCF4772

Most egy olyan kirándulóhelyre szeretnénk felhívni a figyelmet amely Erdőspuszta, Ligetalja része de szerintem nagyon kevesen ismerik ezt a helyet. Erdőspuszta észak-keleti csücske felé haladva, az egykori Zsuzsi-vasút vonalán találhatjuk ezt a háborítatlan ivóvízzel, árammal felszerelt  11 asztalos kivűlről egyszerű, de mégis  nagyszerű menedékházat…

Belső-Guthon egy nagy tisztás közepén  egy kisebb domb tetejéről figyel le ránk ez a valóban  több “extrákkal” is felszerelt pihenőhely. Amiért nem egy túllátogatott és közismert pihenőhely annak talán a megközelítése az oka. De a táj ahol fekszik az maga a gyönyör. Legkönnyebben Nyírmártonfalván áthaladva, a község utolsó utcáján balra közelíthetjük meg, amely kövesúton végig érve néhányszáz méter megtétele után érjük el a Guthi birodalom kezdetét. Itt egy hatalmas kétszárvyú kapu állja útját a  betérni kívánó vándornak. Maga a kapu ott léte ne tévesszen meg senkit, Azt kinyitva, illetve maga mögött becsukva a turisztikai etikettet betartva lehet túrázni a hírhedt vadállományáról elhíresült  Belső-Guthon. A kapun áthaladva a földúton tovább menve  mintegy 2 km megtétele után érjük el a Guthi erdészeti központ bejáratát, amely előtt kb. 50m el jobbra kanyarodva a Zsuzsi-vasút régi vonalán haladva néhányszáz méter megtétele után jobbra egy kissebb domb tetején pillanthatjuk meg a Belső-Guthi menedékházat.

A menedékházat a Guthi erdészet felügyeli, ami azt jelenti hogy tűzifával, vezetékes ivóvízzel, villanyárammal látták el. A menedékház mellett wc ( pottyantós) is található. A menedékház előtt egy hatalmas tisztás található amely sportrendezvényekre, campigezésre  de bármilyen más szabadtéri program lebonyolítására alkalmas.

A nevezett hely Belső-Guthon található amely látogatása, használata bárki számára külön engedély nélkül lehetséges.

Akik szeretik a háborítatlan csendes  mindenfajta városi giccstől mentes természetközpontú kikapcsolódást, azoknak   ajánlom felkeresésre!

DSCF4773

DSCF4775

DSCF4776

DSCF4774

DSCF4777

DSCF4779

DSCF4780

DSCF4781

DSCF4784

DSCF4788

DSCF4790

DSCF4794

DSCF4786