dscf4922_thumb

Az elmúlt héten egy cikk jelent meg a Horgászszövetség oldalán amelyben az állt hogy új szabályok léptek életbe a fancsikai horgászatot illetően. Ezen híradást olvasva arról értesülhettünk hogy az eddig bevett szabályzástól eltérően már Debrecen város jegyzőjétől is engedélyt kell kérni az eddig háborítatlan, eddig  mindössze egy állami horgászjeggyel rendelékező fancsikai horgásznak.Ezt a faramuci helyzetet szerettük volna értékelni vagy inkább megérteni, így felkerestük a Debreceni Polgármesteri Hivatal illetékesét, és a Horgászszövetségnél is érdeklődtünk…

Egy kis előzmény felidézése . Mint visszaemlékszünk rá a Fancsikai tavak hányatott történelmében sok kellemetlen már a tavak létét is veszélyeztető döntés vagy a  nemtörődömség  szándéka tarkította ezeknek a jobb sorsa méltó tavak életét.

A legutolsó katasztrófa a Fancsikai tavak életében a 2014-es teljes tókiszáradások voltak, amely következtében az egész vizi élővilág, itt a halakra gondolok, elpusztult. Ennek hatására  a MOHOSZ  a felügyeleti tevékenységét  mindkét tavon megszüntette. Emiatt a tó besorolása is megváltozott  így jóléti víztározóból  belvíztározóvá minősítették le. Finoman fogalmazva vadvizek kategóriájába került.

A következő évek csapadékos jellegének köszönhetően  viszont láss csodát, ismét megindult az élet a tavakon, némi csuka, bőséges kárászállomány, és horgászok lelkiismeretességének következtében , egyéni “telepítések” kisebb mennyiségű egyéb hal is került a vizekbe. ( I-es, II-es tó)

dscf4559_thumb_thumb

A Fancsikai-tavak leminősítése folytán   a horgászat szabályai  megváltoztak, mivel a magyar állam lett a víz kezelője   így egy sima államijeggyel, és a vadvizekre érvényes horgászati szabályzással  lehetett horgászati tevékenységet végezni rajtuk. (2017 májusától)  Ettől az időtöl egészen mostanáig nagyon sok horgász járt ki kárászozni, nosztalgiázni a mára  már csak néhány beállóssá zsugorodott Fancsikai-tavakra.

A változás akkor kezdődött  amikor nem régiben megjelentek a természetőrök, a Hortobágyi Nemzetipark munkatársai, és az ott horgászókat elzavarták, illetve többször is feljelentéssel fenyegették meg. Ezen intézkedésüket azzal indokolták  hogy a Fancsikai-tavak természetvédelmi területen fekszenek így ott horgászni nem szabad. Ebből a perpatvarból alakult ki a mostani helyzet amikor a Horgászszövetség a felháborodott horgászok kérésére utána nézett ennek a kérdésnek a jogi megoldásának.(ez a tájékoztató az előző bejegyzésünkben olvasható)

Ebben a tájékoztatóból pontosan nem tudtuk meg hogy milyen stádiumban áll az ügy intézése, de mivel itt vagyunk a horgászszezon közepén így fontosnak tartottuk hogy utána érdeklődjük a dolgok jelenlegi állásának, és megkerestük a Debreceni Polgármesteri Hivatalt, és a MOHOSZT is.

Megkeresésünkre a Polgármesteri Hivatalnál az illetékes úgy nyilatkozott hogy tudnak a dologról, ugyanis a MOHOSZ megkereste őket és vázolták ezt a problémát. Hivatalosan még nem kaptak beadvány amire reagálni tudnának. Azt viszont elmondták hogy  a Polgármesteri-Hivatal nem gördít akadály az elé hogy a horgászok tovább hódolhassanak a Fancsikán hobbijuknak, de ebben a kérésben egyeztetni kell még a természetvédőkkel a Nemzetipark munkatársaival is hogy felállítsanak egy olyan szabályzást amellyel minden érintett hatóság, szerv egyetért. Természetesen majd nem kell minden horgásznak aki a Fancsikára akar járni külön bemenni és jegyzői engedélyt kérni, hanem egy komplett kollektív  engedélyezés lesz amely majd az államijegyhez lesz csatolva. De még tervezet ezt meg kell hogy előzze a MOHOSZ beadványa illetve az illetékes szervek egyeztetése.

dscf4960_thumb1

Megkerestük a MOHOSZ-t is ahol Csengeri Imre a szövetség  Szervezési és kommunikációs  vezetője a következőket mondta el. Horgászok megkeresték őket akik  elpanaszolták hogy természetőrök, és a Hortobágyi Nemzetipark munkatársai ellenőrzések során az állami horgászjegy megléte ellenére is elzavarták őket, sőt még feljelentéssel is fenyegetőztek.

Igaz hogy már nem a Horgásszövetség kezelése alá tartoznak a Fancsikai-tavak, de mivel a MOHOSZ a horgászok érdekvédelmi szövetsége így a horgászszövetség jogi képviselőjét bízta meg a probléma jogi hátterének felderítésével. Az ügyvéd felvette a Polgármesteri-hivatallal a kapcsolatot, a hivatalos beadvány pedig néhány napon belül beadásra kerül a Debreceni Polgármesteri Hivatal jegyzőjéhez. Ez után a hivatalnak 30 nap áll rendelkezésre a határozat meghozatalához.

Mi az Erdőspusztai Horgász és Turisztikai Portál nagyon reméljük hogy még ebben a horgászszezonban megoldást találnak az illetékes szervek a Fancsikán  történő törvényes horgászatra, ugyanis nem mindenkinek van lehetősége “menő” drága napijegyes tavakon bojlizni, és nagyon sok debreceni és környékbeli település horgászainak tudnának a Fancsikai-tavak a továbbiakban is tartalmas kikapcsolódást nyújtani

Továbbra is figyeljük az ügyben, és a megoldás keresésében a fejleményeket és mihelyt új információ jelenik meg a Fancsikai horgászattal kapcsolatban  tájékoztatjuk olvasóinkat.