IMG_20190414_184247

Mint már az előzőekben tájékoztattuk az olvasókat, a Fancsikai horgászathoz az állami horgászjegy meglétén kívül, mivel természetvédelmi területről beszélünk, a terület gazdájának a helyi ( Debrecen város ) jegyzőnek az engedélye is szükséges. A 2016-os, és a 2017-es években volt ezzel probléma, ugyanis eltérő jogi értelmezések miatt akkoriban többször is előfordult hogy  az állami horgászjeggyel rendelkező horgászokat a természet őrök egyszerűen elzavarták. Ezért kezdeményezett a múlt évben tárgyalásokat a Hajdú Bihar megyei Horgászszövetség  Debrecen város jegyzőjével hogy egy közösen kidolgozott megoldástervben lehetőséget biztosítsanak a Fancsikán horgászóknak hobbijuk törvényes  gyakorlására…

Az előzményekről röviden: A Fancsikai tavak 2015-ös kiszáradása után a Hajdú Bihar Megyei Horgászszövetség úgy döntött hogy az egyre gyakoribbá váló  tókiszáradások miatt a tervezett halgazdálkodást, éves szinten többszöri alkalommal történő haltelepítéseket  és az ehhez kapcsolódó MOHOSZ horgászrendszerinti horgászati lehetőséget megszünteti. Ezzel egy időben jelezte az illetékes minisztériumnak ezzel kapcsolatos szándékát. Emiatt , 2016-tól a  Fancsikai-tavak  turisztikai besorolása is megváltozott. Horgásztóból belvíztározóvá minősítették vissza, így  a tározó kiemelt turisztikai, horgászati jellegét elvesztette. A továbbiakban mint egyszerű állami tulajdonú ( vadvíz ) víztározóra érvényes szabályok érvényesek, Azaz állami horgászjegy, és mint utólag kiderült jegyzői engedélyezés szükséges . Ennek érvényességét minden év tavaszán Debrecen város Polgármesteri-hivatala újítja meg. Ez történt meg most is amelyről a Horgászszövetség a következő közleményt  adta ki.

 

 

Fancsikai horgászati lehetőség :   A Hajdú Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége tájékoztatja a horgásztársakat, hogy az Erdős puszták területén lévő Fancsika I-II-III. tavakon a DebreceniMegyei Jogú Város Jegyzője 2028. augusztus 8 napjáig horgászati tevékenységhez természetvédelmi hatósági engedélyt adott ki.

A hatósági engedély alapján jogszerűen azok horgászhatnak a Fancsikai tavakon, akik rendelkeznek állami horgászjeggyel vagy turista állami horgászjeggyel.

Az állami tulajdonban lévő vizek – mint például a Fancsikai tavak – kiemelkedő természeti és társadalmi értéket jelentenek, így a horgászoknak komoly felelőssége az őshonos magyar halállomány megóvása.

A Fancsikai tavakból kifogott halak közül csak és kizárólag invazív halfajokat – ezüstkárász, busa, törpeharcsa, fekete törpeharcsa, naphal, amurgéb – szabad megtartani vagy elvinni!

Debrecen, 2019. április 12.

Csengeri Imre

szervezési és kommunikációs munkatárs”

A hír egyértelműen pozitív a horgászok számára ugyanis a néhány éve ismételten vízzel telt horgásztavak az elmúlt évek alatt nagyon szép kárász  keszeg állományt és egyre jobban fejlődő csuka állományt neveltek ki. Egyre több hírt hallunk fél kilót meghaladó kárász és kilót is túllépő csuka fogásokról. Arról nem is beszélve hogy a lelkiismeretes fancsikai horgászok máshol fogott ponty fogásaikból jó pár példányt helyeztek a Fancsikai tavakba,amelyek között már több kilós példányok is vannak. Ez ami szép és jó!

IMG_20190414_184336

IMG_20190414_184257

Ami viszont némileg aggasztó….A már amúgy sem teljes méretű, zömében növényzettel, sással fával bokrokkal benőtt tómedrek vízbefogadó képessége tizede a 10 évvel ezelőtt megszokottakhoz képest. Leegyszerűsítve, nagyon kevés a víz a tavakban, és leszűkült a tározói képesség is. Ehhez még az is hozzájárul hogy az idei tél szinte semmi vízszintemelkedést nem hozott. Ugyanazzal a késő  őszi minimál vízszinttel indul Fancsika amely roppant szűkösnek látszik a szűkös csapadék kilátások  figyelembe vételével. Az év további részében sajnos igen kevés esélye van a csapadék mennyiség oly mértékű növekedésének amely legalább a nem sokára bekövetkező hőségben  a vízszint  legalább a mostani szintjének  megtartását biztosítaná. Ez sajnos jelenleg általánosítható az összes erdőspusztai horgásztóra, víztározóra.

img-2_thumb

Fancsika I  1978.

 

A Fancsikai-tavak jelenlegi képe elég érdekes. A régi egykoron hatalmas végeláthatatlan víztükör  látványa már a múlté. Ma már a felparcellázódott növényi szigetekkel tarkított elmocsarasodott   tocsogókat láthatunk, amely némi képet adhat az egykori ősi Fancsika még teljesen vad  70-es évek előtti állapotáról. Karbantartás a tavak medrét illetően most sincs, ha pedig ez nem változik a természet visszaveszi ami az övé, amely folyamatnak már egy két éve mi is tanúi lehetünk. Így végezte a 90-es években Fancsika III, és most már egyre nagyobb az esélye hogy beteljesedik a másik két haldokló  tó sorsa is.

A Fancsikai, és az erdőspusztai tavak rekonstrukcióját továbbra is passzivitás övezi. Az elmúlt években még felemlegetett 20 milliárd amely a térség élővíz ellátására lett volna valószínűleg valamelyik stadion építésébe landolt. Ami pedig az erdőspusztai tavak megmentését szintén katasztrófálisan sújtja az azaz egyre gyakrabban, és döntéshozó szervektől is hallható teória,  hogy “hagyni kell az erdőspusztai-tavakat felemésztődni, vissza vadulni  természetbe”

IMG_20190414_190025

Fancsika I 2019.

IMG_20190414_190030