IMG_20190722_100409

 1995, és 2015 után a 2019-es év   is egy szomorú listára kerül fel az erdőspusztai-tavak 43 éves történelmében. A viszonylag esős július már nem tudta megmenteni  a téli  és tavaszi csapadék hiányban szenvedő  Fancsika-II es tavat. Némi pocsolya még van a mederben, a  zöldes felposhadt “szirup” tetején a félig már elbomlott tenyeres, vagy annál kisebb kárászok teteme, és azok borzasztó bűze rettenti el a kilátogató elszörmyülködő turistákat. Az I-es még vegetál, próbálkozik, húzza az időt. Hátha megszánja az időjárás.…….A Hármashegyi-tóról sem sok biztatót hallottunk, nincs üzemeltetője az is magára maradt….

A Fancsika II-re kilátogatva  néhány év viszonylagos  stagnáló vízállás után ismét, már történelmében harmadjára teljes kiszáradás, megsemmisülés fogadja a szemlélőt. Szomorú ez azért is mert a 2015 óta a tóban összegyűlő kevéske vízben ismét megindult az élet, tenyeres kárászok és némi csuka állomány is kifejlődőtt amelyekre előszeretettel horgásztak a fancsikai pecások.  Sőt, arról is tudunk hogy horgászok máshol fogott pontyokat kisebb amurokat is eresztettek a Fancsika vizeibe.  Az utóbbi két évben már a horgászat jogi háttere is megoldódott mivel a Horgászszövetség  a város Polgármesteri hivatalával megtalálta a megoldást  a Fancsikai horgászat  jogossá tételére. Tehát ismét minden adott lett volna  ha  nem szól közbe a Fancsikai-tavak néma gyilkosa az ASZÁLY.

IMG_20190722_095651

IMG_20190722_095744

A II-es tározó 27 hektáros területének 70%-a  már a 2015-ös kiszáradás után megsemmisült, a meder azon részét évek óta nádmező és elerdősült növényzet boritja. A II-es Létai út felőli zsilipje  előtti néhány hektáros területe volt még horgászható ahol a nádba vágott 3-4 beállóról kárászoztak a horgászok.

IMG_20190722_095802

A tó felposhadt szuttyogós vizében ezrével hemzsegnek a tenyérnyi kárászok és keszegek  tetemei , iszonyatos bűzt árasztva.

IMG_20190722_095816

IMG_20190722_100017

IMG_20190722_100050

IMG_20190722_100210

 

 

A Fancsika I

még megpróbálja tartani magát, annyi szerencséje volt tavasszal hogy a Cserei-éren keresztül kapott még némi vizet. Az I-es tó 90 hektáros medrének 90%-a már a természeté, visszaállítva annak  régi mocsaras legelős állagát. Szinte semmi nem utal már rá hogy itt egykoron egy országos szintű horgászvíz  húzódott. Szomorú ez azért is mert a fancsikai-tórendszeren, és azok feltöltő tavain kívül Debrecen keleti vonzáskörzetében semmilyen jelentősebb méretű vízfelület nem található. Az erdőspuszta természeti értékei közül sajnos már kiestek  egykoron híres tavai.

IMG_20190722_101040

IMG_20190722_101021

IMG_20190722_101516

IMG_20190722_101818

IMG_20190722_101750

IMG_20190722_102053

IMG_20190722_102458

Az elmúlt 1-2 hónap csapadékosabb időjárása is kevésnek bizonyult. Nem gyűlt össze a Dél-Nyírségi vízgyűjtőn annyi víz hogy a Fancsikáig elérjen, a tavat tápláló Cserei-ér is kiszáradt.

 

Hármashegyi-tó

 

IMG_20190722_105718

A Hármashegyi-tó a tavaszi kritikus, már majdnem kiszáradás közeli állapotához képest sokat javult. Az utóbbi hónapok csapadékosabb időjárása itt éreztette hatását, a tavaszi vízálláshoz képest  a szint kb. 30 cm –ert emelkedett.  Ebben szerepe van a tó kisebb mértékű mesterséges vízutánpótlásának is, amit még a Hármashegyi-tó régi bérlője eszközölt.

IMG_20190722_104857

 

Mára megváltozott a helyzet, mivel már nincs üzemeltetője a tónak. Előreláthatólag innentől kezdve elég kritikussá válik a kis 5 hektáros horgász-tó helyzete, mivel Bérlő híján már nem horgász-tó.  Július 7.-vel a Hajdú Bihar Megyei Kormányhivatal  megtiltotta a horgászatot.

Ez még csak egy dolog, de a mesterséges vízutánpótlás megszűnése, és az időjárás szárazabbá válása  miatt ismét megkezdődött a vízszint csökkenése. A tóban még vannak halak, amurok is amelyeknek köszönhetően még szép tiszta a Hármashegy vize.

Amit viszont előre borítékolni lehet, hogy ez mindig nem lesz így. A tóban még most is  szép számban lévő  halak  üzemeltető ( örzés ) hiánya miatt nem soká “elkopnak”. A vizet nem lesz ami megtisztítsa és a nyári hőségben  felrottyanó csökkenő vízszintű tóban megkezdődik az élőhely természetes elöregedése, feltöltődése, amely egy Fancsika  III-as szintű elmocsarasodáshoz, felemésztődéshez  vezet.

 

A tó további sorsáról érdeklődve több hivatalos személyt is megkérdeztünk, akik egyöntetűen kijelentették hogy ilyen vízállás mellett biztosan nem fogják az erdőspusztai tavakat  horgászati hasznosításra megpályáztatni, kiadni. Ezzel megszünt az utolsó nagy tavi  horgászati lehetőség is az erdőspusztákon.  Hogy mi, vagy ki hozza el majd a stabil vízállást ezekbe a tavakba az végképp nem tudható. Egyre kevesebb a remény erre. Nagy a bürokrácia, és igazán az illetékes döntést hozó hivatalnokok között is kevés a horgász. Vagy legalább is ez így látszik. Ma már az “úri horgászok”  javarésze nem a hasonló kaliberű  tavakra  vágyik. Átalakult a horgásztársadalom is, nem mindenki óhajtja a natúr természetes, filagoriák, szalonnasütő helyek, helyi horgászbutik, és büfé nélküli pecát.   A Fancsikai tavakat, Hármashegyet, egyszerű természeteségük miatt, és több más társát többen is amolyan halrabló “proli horgászvíznek” titulálják amelyek már nem veszik fel a versenyt a mai  puccos igényeket  kielégítő “ fizess mindenért, fogj, fényképezz, puszild meg  és dobd vissza” kategóriájú 1 hektáros műtavakkal. 

Az erdőspusztai tavak  vízutánpótlásra  egykoron megoldást kínáló CIVAQA –terv egyre jobban homályba vész. A néhány évvel ezelőtti 20 milliárdos megvalósítási költség ma már 50 milliárdra kúszott fel. Nem is beszélve arról hogy ezt a vizet felfelé vezető csatornarendszert ki üzemeltetné, és ennek a költségeit honnan fedeznék? Viszont hogyha  bele nézzük és lelkiismeretesen belegondolunk ezek is csak “műindokok”.  Amit nem akarunk megcsinálni arra találunk is indokot hogy ne kelljen!!

Az  főleg  sajnálatos hogy itt a mi térségünkben is ahol rengeteg fellengzős, felesleges  műdolgokra euró milliárdokat dobnak ki nincs forrás Debrecen egyetlen  régóta közkedvelt vizes környezetének rendbe tételére.  Tehát minden csak akarat,  hozzáállás , és persze  érdek  kérdése. Úgy látszik itt az  érdek hiánya  nem mogatja az akaratot és a hozzáállást!

Az utolsó nagy esély az erdőspusztai tavak rendbetételére amikor is az M-35 –ös autópálya meghosszabításakor egy földmunkákkal foglalkozó cég ingyen, vagyis a kitermelt üledék ellenében vállalta volna hogy a Fancsikai-tavakat, továbbá a Halápi és Bodzás-tavakat is kitakarítja, és a medrüket is 1 méterrel megmélyíti. Ennek a bejelentésnek az öröme is  csak tiszavirág életűre sikeredett,  ugyanis a bürokrácia  “amibe  nem fogunk bele ott hibát nem követhetünk el” elv megvétózta ezt a projektet is. A szakhatóságok közül  ugyanis a TIVIZIG nem adta meg az engedélyt.   Indoklásuk alapján ugyanis az üledék kitermelése folyamán esély van arra hogy a felszíni, és a rétegvizek összekeverednek amely talajvíz szennyezést okozhat. Továbbá hozzá tették: a vízügyi hatóságnak a  fő szempont a víztározók tározói kapacitásának megléte amely még nincs veszélyben, így nem tartják szükségesnek a kotrást. Az ők szempontjuk alapján  nem mérvadó, nem főszempont  a helyi túrizmus igénye.

Igy  pedig a  Fancsika kiszáradásával, és a Hármashegyi-tó üzemeltetési szerződésének lejártával  az egykoron nagyhírű Fancsikai, ill. erdőspusztai tavak  horgászatát jó néhány évig   befejezettnek tekinthetjük.