A fancsikai tavak az erdős-pusztai tórendszer legnagyobb együttese.

Néhány adat ezekről a közkedvelt horgásztavakról:Víztípus: belvíztározók
Terület (ha): 25+90+14; Átlagmélység (m): 1,5 (2,5); Fenékviszonyok: sekély, változó; Akadók: fa, bokor; Növényzet: nád, sás, itt-ott nyárligetek
Halak: ponty, amur, süllő, csuka, keszegfélék, ezüstkárász; Rekordok (kg): csuka 15, ponty 25, amur 15; Telepítések:  szezonban havonta, 6 hetente. Az I-es tóba 10 mázsa/ telepítés, a II-esbe, 5 mázsa/ telepítés.
Szabályok: OHR; Horgászidőszak: nk-nny; Fogható mennyiség: 5 (3+2) nemes + 10kg egyéb; Csónakhasználat: nincs;

A 70-es évek végén, 80-as évek elején még szinte alig volt nádas a tavakban. Akkoriban úgy nézett ki mint egy nagy fördőkád. A hinár viszont roppant hamar megszállta a tómedreket. 80-as évek elején már a nádasrészek is kezdtek elburjánzani, mind azok ellenére hogy az igen nagyszámú idejáró horgász módszeresen írtotta a beállók kialakítása közben. A Fancsikai tavak elhínárosodását a Mohosz amúr telepítésével akarta kordába tartani. Az elalgásodást pedig busák behelyezésével. Ebben az időszakban tavasszal és ősszel voltak haltelepítések. Roppant kedvelt horgász hely volt a Fancsika ebben az időben. Hal is volt benne bőven. Nagy fordulópont a tó életében a 90-es évek közepe volt, ugyanis az akkori aszályos időjárás következtében mind három víztározó teljesen kiszáradt. Emlékszek rá, volt egy időszak, amikor a II-es tó kiszáradt medrében a fiatal suhancok, még  rallyt is rendeztek.

Az egy két év múlva beköszöntő esős éveknek köszönhetően, az I-es, és a II-es tó visszanyerte eredeti vizmennyiségét, de a III-as tó már nem bírta ki ezt a “természeti stresszet”, medre elvadult, benőtték a bokrok és a fák. Mint horgásztó megszünt létezni. A fancsikai tavak mindig is roppant szeszélyes vízek voltak. Mind vizmennyiségben, mint halállományban.Köszönhető volt ez a horgászoknak, akik volt amikor úgy megszállták a tavakat hogy hely sem volt, de voltak olyan évek amikor szinte alig látogatta pecás ezeket a közkedvelt tavakat.

A fancsika mindig is híres volt hatalmas kapitális amurjairól /22 kg/ de termetes pontyainak /21 kg/ híre is bejárta a környéket. Mikor az amúrok megtizedelésre kerültek, és lehetősége volt a tónak “meghízlalni” a hínármezőit, akkoriban nagyon szép csuka állomány is kifejlődött.Jó néhány 10kg, sőt 15 kg feletti csukát is zsákmányoltak a tavakban. Az utóbbi évek telepítési irányelvei , már nem az évente történő kétszeri nagy telepítést szorgalmazták a tavakon, hanem a felosztott, szezonban, havi szintű kissebb hal telepítéseket. Mindig is megoszlott a véleménye a horgászoknak arról, hogy az I-es vagy a II-es tó sikeresebb fogás szempontjából. Az  I-es tó már a kezdetekben is mint verseny-tó is funkcionált, a szocialista rendszer idején. Mindig itt szervezték az egyesületi, és vállalati horgászversenyeket. Azt hiszem ép ezért mindig jobban is volt halasítva. Viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy az I-es tó több mint háromszor akkora mint a II-es horgász-tó, épp ezért a dupla adag az I-esben mindig jobban elveszett, mint a szimpla 5 mázsa a II-esben.

Sajnos a vonatkozó enyhe horgászrendnek köszönhetően, és az eléggé ellenőrízetlen horgászrend betartás miatt, nagyon változó a halsűrűség az évek folyamán. Vannak évek amikor elterjednek a “nagy” fogások hírei, akkor szinte megszállják a “húshorgászok” a tavakat. Sőt, kialakult egy “napszámos” réteg is, akik szinte mintha munkahelyre járnának, az egész szezonban kint vannak. Általában ezek az illetők, a rendszeres etetésnek köszönhetően, szinte kipusztitják a halállományt a  15000 forintos területi jegyükkel. Ezeknek a horgászoknak nagy része mind eladásra fogta, fogja a halat. A kisebbeket  eladogatják étkezési célzattal, a kapitális példányokat pedig a helyi magán-tavak vásárolták fel. De volt olyan is, amikor még Újfehértóról is eljöttek a 20-as amurokért.

Most 2012- ben egy csendesebb szakasz várható a Fancsikai -tavak életében, ugyanis amit kilehetett fogni a tóból, azt a “napszámos” horgászok az elmúlt években ki is rabolták!

Most ismét lesz egy kis ideje  a természetnek, hogy felfejlessze a halállományát! Hogy meddig? Amig ismét szárnyra nem kel a hír, .. “fogják a nagy pontyokat a Fancsikán”!

A FANCSIKAI TÓRENDSZER 2015 OKTÓBERÉBEN TELJESEN KISZÁRADT !!!


2017 től a MOHOSZ már nem halasítja a Fancsikai-tavakat. Ezek után a víztározók minősítése – állami tulajdonú  vadvíz- amelyre már nem a HOHOSZ  horgászati szabályzata érvényes.

A tavakon állami horgászjegy megléte mellett lehet horgászni, és a vadvizi horgászat szabályzatát betartva. 2 bot, őshonos halakat a vízbe vissza kell ereszteni, stb.

Bővebben a szabályokról itt: Horgász szabályzat.