DSCF1976

A már  egy éve tartó száraz időjárás lassan végkép felörli az erdőspusztai tavak tartalékait. Nem bírta tovább és feladta, a Szentannapusztai-horgásztó, a Bodzás is kiszáradt, és a Halápi és a Fancsika I-es tavak is azon a küszöbön állnak, hogy egy száraz kánikulai hónap végképp megpecsételheti a sorsukat. A Mézeshegyi horgászparadicsom vízállásáról is elég rossz híreket hallottunk. Néhány fényképet készítettünk a tavakról, horgászokkal, és a tavat üzemeltető  Zöld Arany horgászegyesület elnökével beszéltünk a szárazság miatt kialakult helyzetről.

DSCF1974

DSCF1958

DSCF1971

DSCF1967

DSCF1959

DSCF1970

DSCF1969

DSCF1963

A Mézeshegyi-tó vízszintjéből mintegy 80-90cm víz hiányozhat így ránézésre. Bevallom én rosszabbra számítottam. Az egész tó területét víz fedi, inkább a part melletti sekélyebb részek, és a nádasok mente kezd kiemelkedni a vízből.

A Mézeshegyi-tavon többen is horgásztak, így tudtunk beszélni horgászokkal, akiktől azt kérdeztük hogy mi a véleményük a kialakult helyzetről…Tőlük tudtuk meg, miszerint nem rég volt közgyűlés, amelyen döntés született  a Mézeshegyi-tavak lehalászásáról. Elmondásuk alapján a lehalászott halállományt a halgazdaságba szállítják vissza, ahonnan majd megfelelő  Mézeshegyi vízállás  esetén ugyanabban a súlyban kapnak vissza halakat. A horgászok elég elkeseredett hangulatban  nyilatkoztak, ugyanis nem tudják hogy mi lesz a jövőben kedvenc horgászhelyükkel. Természetesen ha lehalásszák a tavakat akkor nem lesz értelme tovább kijönni, és azzal sem voltak  többen tisztában, csak találgatások voltak róla, hogy mi lesz a területi jegyekkel, amelyek egész évre  lettek váltva. Itt az is felmerült a horgászok körében  hogy mi lesz mondjuk egy 52000 ft-os megváltott  bérlet sorsa amely estlegesen a várható lehalászás miatt csak fél szezonban lesz kihasználva.

A tavakban rengeteg hal van, csak az idén majdcsak 100 mázsa hal került a Mézeshegyi-tavakba.

Mindazok ellenére hogy a horgászok kapástalanságra panaszkodnak, több helyen is láttunk fogásokat.

A  szárazság okozta  vízcsökkenés miatt az egyesület vezetősége úgy döntött hogy az eddig engedélyezett napi 2 nemes hal elvitelével szemben 3+2 elvihető halmennyiségre változtatja a kvótát, valószínűleg ezzel is csökkenteni kívánják a halsűrűséget.

DSCF1965 

DSCF1979

DSCF1983

Telefonon megkerestük a Zöld-Arany horgászegyesület elnökét Elek Tibort is, aki megerősítette miszerint az egyesület vezetősége döntést hozott a lehalászás szükségességéről, és annak majd időbeni végrehajtásáról. Jelenleg a tavak vízszintje 70-160 cm között van, amely egy meleg napon napi 1 cm-t csökken, így nem halasztgathatták a döntés meghozatalát. Maga ez a vízállás még nem egy katasztrófális szint, de nem szabad elfelejteni hogy junius közepét írjuk, amely után még legalább 2 nagyon meleg nyári hónap következik. Az elnök elmondása alapján a lehalászás időpontja nem egy kötött dátum, hanem annak egyértelmű függvénye, hogy mikor válik a tó vízszintje olyan alacsonnyá amikor már a halak védelmében  nem lesz más választás, rögtön be kell avatkozni.

A Mézeshegyi-tavakban 50 hektáron, kb. 300 mázsa hal van amely egy nagyon nagy érték, és amelyet ha kell, és eljön az ideje akkor hivatásos halászok fognak lehalászni. Az elnök elmondása alapján ilyen jellegű lehalászás még nem volt a Méseshegy történetében, ugyanis a 20 évvel ezelőtti kiszáradás idején kipusztult a tó halállománya.

Arra a kérdésemre hogy hová mentik át a lehalászásra kerülő halakat, Elek Tibor  nem kívánt válaszolni, ezt mint az egyesület magánügyét nem kívánta közszemlére tenni.

Arra a kérdésemre hogy mi lesz a lehalászás utáni, a horgászok  kártalanitásával?  Itt arra gondolva hogy a kifizetett teljes éves jegy ellenében csak egy fél szezon jut!..Erre azt a választ kaptam, hogy először legyen túl az egyesület a lehalászáson, és majd utána az egyesület eldönti hogy miként tudja kompenzálni a tagokat az elveszett félév miatt.

Tehát mint az előbbiekben szembesülhettünk vele, jelenleg még horgászható, és a halak számára élhető hely a Mézeshegy, de az egyesület nem szeretne abba a hibába esni mint 20 évvel ezelőtt, és az ez évi időjárási kilátásokat mérlegelve, jó előre felkészültek a tó halállományának kimentésére. Bár csak ne kerülne sor rá, de lássuk be, a jelenlegi időjárási helyzetet figyelembe véve erre elég kevés az esély.

Megköszönöm a tóról adott információkat a látogatásom alatt kint lévő horgászoknak, és a Zöld Arany horgászegyesület elnökének Elek Tibornak.