DSCF4190

Egy újabb kilátó amely az Erdőspusztákon lett felállítva a  Kővágó-dűlői kilátó nevet viseli. Ez a létesítmény is a 2015-ös   évben készült, ugyancsak úgy mint a sorozatunkban már bemutattak ez is uniós támogatásból, mindegy 24 millió forintból valósult meg. A kilátó Vámospércs mellett található, amely Vámospércsről kihaladva az Acsádi földúton  néhány km megtétele után érhető el…

A kilátó váltakozó fajtájú erdők mellett, szép  környezetben  fekszik, maga a táj is nagyon szép látvány nyújt. Vámospércsről kifordulva az Acsádi földúton könnyen észre vehető ugyanis a településtöl néhány km-re  pontosan az út mellett található. A kilátó 15.4m magas, és mellette több pad és asztal szolgálja a turisták kényelmét. A Kővágó-dűlői kilátóhoz nem tartozik tanösvény, mindössze egy ismertető tábla lett elhelyezve amelyen a terület tulajdonosa  rövid információt közöl a kilátóról, és a létesítmény használatának szabályaival ismertet meg bennünket.

DSCF4193

Maga a kilátó egy igényesen kiépített létesítmény, az eddigi meglátogatott kilátóktól eltérően a fő oszlopok itt egy hosszú fatörzsből készültek, nem darabokból ácsolták őket. Maga a létesítmény váza is igényes minőségű faanyagból készült, és a feljárót övező fakorlát is szépen fűrészelt és lazúrral kezelt tartozékokból áll.

DSCF4194

DSCF4191

DSCF4192

DSCF4214

DSCF4212

DSCF4209

DSCF4207

DSCF4200

DSCF4206

DSCF4203

DSCF4197

DSCF4199

DSCF4198

DSCF4196

A Kővágó-dúlói kilátó tetejére  érve  a környező erdő tetejének látványát élvezhetjük. Sajnos nem igazán volt szerencsés a helyválasztás ugyanis  tavasztól nyárig a belombozódott fák miatt szinte alig van panoráma, és az ismertető táblán hirdetett Réz-hegység látványa is eléggé kétséges. A kilátó feljárója szépen megmunkált fából készült, szilánk mentes. Egyedül ami kifogásolható az építmény szerkezetében hogy a talpfák néhol elég vékonyak, így a magamfajta 100 kg körüli látogatóknak némi félelemérzetet okoz  a néha megreccsenő talpdeszka.

Ha értékelni akarnám a kilátót akkor azt mondhatom hogy egy szép, és igényesen kialakított építmény a Kővágó dűlői, de mint kilátó nem épen szerencsés helyen épült, és az ehhez hasonló pályázatos kilátóktól eltérően tanösvény sem készült mellette. Ha egy ötös skálán értékelném a létesítményt akkor mindezen körülmények figyelembe vételével   véleményem szerint 3-ast érdemelne.

A kilátó koordinátái: 47, 33, 17,68. – 21, 55, 01,82.