Eddig még egyetlen írásunkban sem foglalkoztunk ezzel a páratlan szépségű horgásztóval, így itt az idő hogy pótoljuk…

DSC00375

Igaz hogy szorosan nem kötődik  a Tisztavizi-tározó azokhoz a tavakhoz amelyekkel legfőképpen foglalkozunk oldalunkon, de mivel nem mesze van hozzánk,  és egy erdőspusztai horgászvízről van szó, úgy gondoltuk  hogy ellátogatunk egy kis terepszemlére erre az igen csak jó hírű horgászvízre…

Az elmúlt vasárnap látogattunk ki a Tisztavízre. Nem igazán horgászni indultunk, hanem csak úgy széjjel nézni, informálódni, és nem utolsó sorban gyönyörködni a jellegzetes erdőspusztai tájban.

Régen voltam már a Tisztavizen, így hát kíváncsi voltam hogy milyen változások történtek a környezetben, vagy esetleg a horgászatban is.

Az már kiérkezésünkkor feltünt, hogy úgyanolyan népszerű a horgászok számára a Tisztavizi-tó, mint néhány évvel ezelőtt amikor legutóljára kint jártam. A táj magában semmit nem változott, és a tó kialakítása is ugyanazt a képet mutatta, mint évekkel ezelőtt. Ligetes környezet, olyan igazi háborítatlan vadvizi horgászhely.

Ez a horgászvíz azon kevesek közzé tartozik, amelyről legnagyobbrészt  pozítív kritikákat fogalmaznak meg a horgászok. Jó a fogási átlag, szép halak vannak benne, csuka, harcsa, ponty, nyáron afrikai, amúr,  kárász, és ami egy nagy ritkaság, nincs benne törpe.  A horgászok jelentős része mindíg megfogja a fejadagot.  Köszönhető ez az állandó folyamatos telepítésnek!    Szezonban kéthetente telepítik a tavat.  Minden második héten 6 mázsa pontyot helyeznek a vízbe.  Általában, 1,5-3 kg-os súlyban, de vannak a tóban kapitális példányok is. Fogtak már benne 30 kilós harcsát, de nem ritka benne a 10 kg-on felüli ponty sem.

Egy intenzíven telepített tóról beszélünk, de  sincs az a jellegzetes “fűrdőkád” fílingje, mint más napijegyes tavaknak.   Természetes, és nem mesterkélt a környezet. Ami pedig egy igen nagy ritkaság a magántavak kategóriájában! Be lehet menni autóval a tópartra, és nem kell mint a málhás szamár  az összes horgászcuccot a parkolóból becipelni. Főzni, és tüzet rakni  a tó egész területén szabad.

Nappali horgászat 5-19 óráig, az éjszakai pedig, 19-5 óráig tart.

DSC00371

Nappali horgászjegy 2500 ft, az éjszakai pedig 3500 ft. Ezért az összegért 2 db nemeshal hozható el, aminek nincs súlykorlátozása,/!/ és 5kg egyéb hal. Egy napijeggyel 2 bottal lehet horgászni.  Kizárólagosan csak napijeggyel lehet pecázni, bérlet váltási lehetőség nincs a Tisztavizi tavon. Viszont ezek a szabályok, és a kéthetenti, a tó méretéhez viszonyított jelentős mértékű telepítések, azt eredményezik, hogy még hétköznapokon is  jelentős a  horgász létszám!  A tervek szerint, mihelyt magasabb lesz a vízhőmérséklet afrikai harcsákat is fognak telepíteni, két hetente, 2-3 mázsát.

Mindent összevéve,  a látottak alapján én is csak csupa jót mondhatok a tisztavizi-tóról. Gyakori telepítések, horgász-barát szabályok, és egy nagyon szép természetes környezet.

Bátran ajánlom mindenkinek!!